Technische beschrijving Dvorak-toetsenbord
In het leven kan het geen kwaad om soms de gebaande paden te verlaten en iets nieuws te proberen. Dat geldt natuurlijk ook voor computeraccessoires ;)
Een goed begin zou het Dvorak-toetsenbord kunnen zijn. Het is een alternatief voor het gebruikelijke QWERTZ-layout en maakt sneller en gezonder typen mogelijk.
Informatie over het DVORAK-layout
Het toetsenbordlayout veranderen? Geen gemakkelijke voorstelling, want je bent er jaren aan gewend geraakt. Misschien wordt de overstap makkelijker als je je realiseert dat de indeling van het QWERTZ-toetsenbord nog uit de tijd van de mechanische typemachines stamt en alleen technische redenen had. De oude typemachines hebben we allang overboord gegooid, waarom dan niet onze gewoontes?
De overstap naar het DVORAK-layout biedt bovendien veel voordelen: het toetsenbordlayout volgt niet achterhaalde technische vereisten maar is aangepast aan de behoeften van het menselijk lichaam en aan de taal.
Bij een Dvorak-toetsenbord zijn bijvoorbeeld de meest voorkomende letters in het midden geplaatst - bij onze versie met Duits layout dus de meest voorkomende letters van de Duitse taal. Dit en andere aspecten die in overweging zijn genomen (zie Wikipedia-artikel), zorgen ervoor dat de vingers aanzienlijk kortere afstanden hoeven af te leggen. Dat is gezonder voor gewrichten en pezen, maakt sneller typen mogelijk dan met het conventionele layout en produceert minder fouten.
Technische details
Ons Dvorak-toetsenbord is een Duitse versie en heeft 104 toetsen plus 21 functietoetsen voor volume, slaapstand, enz. In het DVORAK-layout zijn bovendien veel nuttige speciale tekens ondergebracht, op de e bevinden zich bijvoorbeeld niet alleen de E maar ook het € (Euro-teken) en het ¢ (Cent-teken). De p herbergt naast de P ook nog het teken voor Pi. Een tabel met alle tekens is bij de levering inbegrepen.
Om deze speciale tekens te laten werken, moet onder Windows de stuurprogramma worden geïnstalleerd. Met enkele kleine beperkingen werkt het Dvorak-toetsenbord echter ook zonder stuurprogramma onder Linux en Mac.
Wie het typen op het DVORAK-layout nog moet oefenen, kan trouwens gewoon zijn oude QWERTZ-toetsenbord aangesloten en geïnstalleerd laten en dan probleemloos wisselen.
De toetsaanslag is aangenaam zacht en stil. Aan de achterkant van het toetsenbord bevinden zich twee uitklapbare steunvoetjes.
Hebben we je de overstap een beetje smakelijk gemaakt? Geef dan het Dvorak-toetsenbord en zijn alternatieve layout een kans! Je zult er zeker geen spijt van krijgen.